top of page

Hekele

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

To mieszanka drobno pokrojonego śledzia, cebulki, jajka na twardo, kiszonego ogórka.



Tradycja konsumpcji na Śląsku pod koniec XIX i w XX wieku było w dużym stopniu podporządkowana pewnym regułom. Etnografowie prowadzący badania nad pożywieniem ludności Śląska zwykli wyróżniać następujące posiłki: codzienne, postne, świąteczne, obrzędowe i okolicznościowe. Potrawa pod nazwą hekele należy do potraw codziennych i postnych. Zarówno w środowisku wiejskim, jak i miejskim jadano na „beztydzień” skromnie. Spożywano przede wszystkim potrawy pochodzenia roślinnego, rzadziej mięso, przeważnie gotowane. Ważną pozycją w jadłospisie był śledź. Autorka Śląskiej kucharki doskonałej Elżbieta Łabońska podaje:


 „Gdy minęły zapustowe zabawy, a wśród nich ostatnia bardzo huczna, czyli śledź, rozpoczyna się post. W tradycjach Śląska surowy i rygorystycznie przestrzegany. […] Środa Popielcowa zaś była dniem rozpoczynającym okres Wielkiego Postu. W tym dniu obowiązywał i przestrzegany jest do dzisiaj na Śląsku, ścisły post […]. Posiłki ograniczały się zatem do potraw bezmięsnych i nietłustych. Wśród tych potraw królowały śledzie podawane na różne sposoby: Śledź na Śląsku choć do morza Ślązacy mają daleko, jest bardzo rozpowszechnionym daniem. Nazywa się go tutaj „harunkiem” i jest on wielkim przysmakiem. Stąd zapewne taka wielka rozmaitość potraw ze śledzi. Wyróżnić tu można […] śledzie w śmietanie z mleczem i bez mlecza, śledzie w oleju, śledzie z mleczkiem, śledzie marynowane, rolmopsy, śledzie pikantne tzw. pieprzowe, śledzie smażone zielone, pastę śledziową, hekele lub inaczej hekerle śląskie, śledzie opiekane w occie, śledzie smażone w cieście, sojki ze śledziami, placuszki śląskie śledziowe oraz tzw. szałot śledziowy”


 (o tej ostatniej potrawie opowiemy w kolejnym filmie).


Do przygotowania hekeli potrzebujemy filety śledziowe, jajka, cebulę, ogórki kiszone, majonez, śmietanę, musztardę oraz biały pieprz

Lista składników

  • 500 g filetów śledziowych

  • 2 jajka

  • cebula

  • 2 ogórki kiszone

  • majonez

  • śmietana lub jogurt

  • musztarda

  • biały pieprz

Czas wykonania:

  • 20 minut

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1

Śledzie, jajka ugotowane na twardo, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę.



Krok 2


Mieszamy składniki sosu- majonez oraz musztardą i śmietaną w proporcji 1:1:1. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy sos z pokrojonymi wcześniej składnikami. Hekele najlepiej podawać zimne.






Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page