Hekele
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
To mieszanka drobno pokrojonego śledzia, cebulki, jajka na twardo, kiszonego ogórka.
Tradycja konsumpcji na Śląsku pod koniec XIX i w XX wieku było w dużym stopniu podporządkowana pewnym regułom. Etnografowie prowadzący badania nad pożywieniem ludności Śląska zwykli wyróżniać następujące posiłki: codzienne, postne, świąteczne, obrzędowe i okolicznościowe. Potrawa pod nazwą hekele należy do potraw codziennych i postnych. Zarówno w środowisku wiejskim, jak i miejskim jadano na „beztydzień” skromnie. Spożywano przede wszystkim potrawy pochodzenia roślinnego, rzadziej mięso, przeważnie gotowane. Ważną pozycją w jadłospisie był śledź. Autorka Śląskiej kucharki doskonałej Elżbieta Łabońska podaje:
„Gdy minęły zapustowe zabawy, a wśród nich ostatnia bardzo huczna, czyli śledź, rozpoczyna się post. W tradycjach Śląska surowy i rygorystycznie przestrzegany. […] Środa Popielcowa zaś była dniem rozpoczynającym okres Wielkiego Postu. W tym dniu obowiązywał i przestrzegany jest do dzisiaj na Śląsku, ścisły post […]. Posiłki ograniczały się zatem do potraw bezmięsnych i nietłustych. Wśród tych potraw królowały śledzie podawane na różne sposoby: Śledź na Śląsku choć do morza Ślązacy mają daleko, jest bardzo rozpowszechnionym daniem. Nazywa się go tutaj „harunkiem” i jest on wielkim przysmakiem. Stąd zapewne taka wielka rozmaitość potraw ze śledzi. Wyróżnić tu można […] śledzie w śmietanie z mleczem i bez mlecza, śledzie w oleju, śledzie z mleczkiem, śledzie marynowane, rolmopsy, śledzie pikantne tzw. pieprzowe, śledzie smażone zielone, pastę śledziową, hekele lub inaczej hekerle śląskie, śledzie opiekane w occie, śledzie smażone w cieście, sojki ze śledziami, placuszki śląskie śledziowe oraz tzw. szałot śledziowy”
(o tej ostatniej potrawie opowiemy w kolejnym filmie).
Do przygotowania hekeli potrzebujemy filety śledziowe, jajka, cebulę, ogórki kiszone, majonez, śmietanę, musztardę oraz biały pieprz
Lista składników
500 g filetów śledziowych
2 jajka
cebula
2 ogórki kiszone
majonez
śmietana lub jogurt
musztarda
biały pieprz
Czas wykonania:
20 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Śledzie, jajka ugotowane na twardo, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę.

Krok 2
Mieszamy składniki sosu- majonez oraz musztardą i śmietaną w proporcji 1:1:1. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy sos z pokrojonymi wcześniej składnikami. Hekele najlepiej podawać zimne.

Comments