top of page
Szukaj


Brukowiec Mazurski
Piernik należy do najstarszych ciast. Wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z...
29 gru 20232 minut(y) czytania
0


Kluski Scykane (Tarcioki)
Kartofle od XIX wieku zajmowały ważne miejsce w diecie górali podhalańskich. Były jedną z niewielu warzyw, z których można było otrzymać...
29 gru 20232 minut(y) czytania
0


Szare Kluchy ze Skwarkami
W XIX wieku w Wielkopolsce wielką karierę zaczął robić ziemniak, z którego przyrządzano wiele potraw. Jedną z podstawowych potraw...
12 gru 20233 minut(y) czytania
0


Ogórki kiszone
Tradycje konserwowania żywności na Warmii Mazurach były znane od stuleci tak samo jak i w innych regionach. Zakonserwowane warzywa i...
11 gru 20231 minut(y) czytania
0


Zupa Kminkowa
Kminek, sam w sobie, jest istotnym składnikiem dawnej kuchni krakowskiej wchodzącej w skład kuchni galicyjskiej. Zbierali go i...
11 gru 20231 minut(y) czytania
0


Żurek po Krakowsku
Nazwa Żur pochodzi od niemieckiego słowa saure, co oznacza kwaśny. Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego aromatycznych zup sięga...
11 gru 20232 minut(y) czytania
0


Galicyjskie Jabłko Kiszone
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności szczególnie w minionych czasach.  W wyniku tego procesu cukry proste zawarte...
11 gru 20232 minut(y) czytania
0


Kwaszone ogórki po lwowsku
Tradycje dotyczące domowego przetwórstwa owoców i warzyw w regionie kresów mają długą historię, sięgającą odległych czasów. Nasi...
7 lis 20232 minut(y) czytania
0
bottom of page