Żurek po Krakowsku
- Maciej Zając
- 11 gru 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Nazwa Żur pochodzi od niemieckiego słowa saure, co oznacza kwaśny. Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego aromatycznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W biednych rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie.
Konsumpcja żuru powinna kojarzyć się nie tylko z zamożnością ludzi, z porą dnia, tygodnia, roku, ale i czasem postów przestrzeganych w religii. W okresie średniowiecza połowa roku to dni postne, w okresie nowożytnym następuję zmiana i już tylko 1/3 roku stanowiły dni postne.
Na polskiej Liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Minerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się kilkanaście regionalnych potraw ze słowem „żur” lub „żurek” w nazwie w tym i żurek krakowski. Portal World Food Atlas ogłosił w dniu 30 marca 2023 roku listę najpopularniejszych zup na świecie gdzie polski żurek zajął w rankingu drugie miejsce zaraz japońskim przysmakiem zupą tonkotsu-rāmen.
Żurek krakowski to „gęsty płyn o barwie kremowej, kremowoszarej, z osadem mącznym na dnie i z widocznymi otrębami” na bazie którego można przygotować różne zupy np. gotować go na wędzonce lub kiełbasie i podawać z ziemniakami lub jajkiem. Jako danie postne gotuje się go na wodzie z grzybami. Może też stanowić bazę do tradycyjnej zalewajki. Istotą samego żurku jest użycie w jego przygotowaniu pajdy chleba krakowskiego krakowskiego lub prądnickiego, który nada mu unikalny smak i aromat.
Lista składników (historyczna)
Garście trzy mąki rżanej [żurkowej]
kwarta wody po ugotowaniu
chleba prądnickiego lub krakowskiego maluta pajda
czosnku ząbek dla smaku
garnik mąki białej [pszennej].
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
średni
Krok 1: Połączyć składniki w garnku
Wszystkie składniki łączymy w garnku lub słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę.

Krok 2: Gotowanie zupy
Z powstałego zakwasu przyrządzamy żurek, gotując go przez około godzinę na średnim ogniu. Można do niego dodać jajko lub kiełbasę wedle uznania. Smacznego!

Comments