top of page

Żurek po Krakowsku

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 11 gru 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Nazwa Żur pochodzi od niemieckiego słowa saure, co oznacza kwaśny. Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego aromatycznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W biednych rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie.      


Konsumpcja żuru powinna kojarzyć się nie tylko z zamożnością ludzi, z porą dnia, tygodnia, roku, ale i czasem postów przestrzeganych w religii. W okresie średniowiecza połowa roku to dni postne, w okresie nowożytnym następuję zmiana i już tylko 1/3 roku stanowiły dni postne.



Na polskiej Liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Minerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się kilkanaście regionalnych potraw ze słowem „żur” lub „żurek” w nazwie w tym i żurek krakowski. Portal World Food Atlas ogłosił w dniu 30 marca 2023 roku listę najpopularniejszych zup na świecie gdzie polski żurek zajął w rankingu drugie miejsce zaraz japońskim przysmakiem zupą tonkotsu-rāmen.


Żurek krakowski to „gęsty płyn o barwie kremowej, kremowoszarej, z osadem mącznym na dnie i z widocznymi otrębami”  na bazie którego można przygotować różne zupy np. gotować go na wędzonce lub kiełbasie i podawać z ziemniakami lub jajkiem. Jako danie postne gotuje się go na wodzie z grzybami. Może też stanowić bazę do tradycyjnej zalewajki. Istotą samego żurku jest użycie w jego przygotowaniu pajdy chleba krakowskiego krakowskiego lub prądnickiego, który nada mu unikalny smak i aromat.

Lista składników (historyczna)

  • Garście trzy mąki rżanej [żurkowej]

  • kwarta wody po ugotowaniu

  • chleba prądnickiego lub krakowskiego maluta pajda

  • czosnku ząbek dla smaku

  • garnik mąki białej [pszennej].

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1: Połączyć składniki w garnku

Wszystkie składniki łączymy w garnku lub słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę.



Krok 2: Gotowanie zupy

Z powstałego zakwasu przyrządzamy żurek, gotując go przez około godzinę na średnim ogniu. Można do niego dodać jajko lub kiełbasę wedle uznania. Smacznego!





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page