Zupa Kminkowa
- Maciej Zając
- 11 gru 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Kminek, sam w sobie, jest istotnym składnikiem dawnej kuchni krakowskiej wchodzącej w skład kuchni galicyjskiej. Zbierali go i sprzedawali górale podhalańscy, był też bardzo istotnym składnikiem w kuchni żydowskiej.
Wykorzystywało się go nie tylko jako składnik sosów, marynat ale przygotowano na jego bazie aromatyczne zupy. Jest ona przeznaczona dla miłośników oryginalnego niepowtarzalnego smaku, jednocześnie może ona pomóc na dolegliwości żołądkowe. Istotne w przepisie jest to żeby nie pomylić kminku zwyczajnego z popularniejszym obecnie kminem rzymskim (kuminem). Najdawniejsze przepisy na jej przygotowanie podawała Maria Gruszecka (wersja postna) i kulinarny geniusz z Krzeszowic, Antoni Teslara (dwie wersje – postna z grzankami i „śniadaniowa” z bulionem cielęcym oraz groszkiem ptysiowym).
Na uproszczony przepis na zupę kminkową potrzebujemy tylko kilku składników- wody, kminku, marchewek, pietruszki, pora, selera, mąki, pieprzu, soli oraz ziele angielskie i liście laurowe. Według historycznego mistrza kuchni- Antoniego teslara przepis brzmi następująco:
Lista składników (historyczna)
2 łyżki masła
1 marchew
1/2 selera
1 pietruszka
2 łyżki kminku
4 łyżki mąki
1 litr wody
cukier
sól
grzanki
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1: Zasmażka
Na uproszczony przepis na zupę kminkową potrzebujemy tylko kilku składników- wody, kminku, marchewek, pietruszki, pora, selera, mąki, pieprzu, soli oraz ziele angielskie i liście laurowe. Według historycznego mistrza kuchni- Antoniego teslara przepis brzmi następująco:
„Dwie łyżki masła, drobno pokrajaną marchew, selerę i pietruszkę, dwie łyżki kminku podsmażyć chwilę, wsypać 4 łyżki mąki i smażyć aż zżółknie.

Krok 2: Gotowanie zupy
"... Zalać wodą, mieszając zagotować. Pół godziny gotując posolić, zarumienić cukrem palonym, przecedzić przez serwetkę i wygrzaną dobrze wlać do wazy. Dodać przyprawy, osobno podać grzaneczki uszatkowane i usmażone na maśle.”

Comments