top of page

Zupa Kminkowa

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 11 gru 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Kminek, sam w sobie, jest istotnym składnikiem dawnej kuchni krakowskiej wchodzącej w skład kuchni galicyjskiej.  Zbierali go i sprzedawali górale podhalańscy, był też bardzo istotnym składnikiem w kuchni żydowskiej.



Wykorzystywało się go nie tylko jako składnik sosów, marynat ale przygotowano na jego bazie aromatyczne zupy. Jest ona przeznaczona dla miłośników oryginalnego niepowtarzalnego smaku, jednocześnie może ona pomóc na dolegliwości żołądkowe. Istotne w przepisie jest to żeby nie pomylić kminku zwyczajnego z popularniejszym obecnie kminem rzymskim (kuminem).  Najdawniejsze przepisy na jej przygotowanie podawała Maria Gruszecka (wersja postna) i kulinarny geniusz z Krzeszowic, Antoni Teslara (dwie wersje – postna z grzankami i „śniadaniowa” z bulionem cielęcym oraz groszkiem ptysiowym).

Na uproszczony przepis na zupę kminkową potrzebujemy tylko kilku składników- wody, kminku, marchewek, pietruszki, pora, selera, mąki, pieprzu, soli oraz ziele angielskie i liście laurowe. Według historycznego mistrza kuchni- Antoniego teslara przepis brzmi następująco:

Lista składników (historyczna)

  • 2 łyżki masła

  • 1 marchew

  • 1/2 selera

  • 1 pietruszka

  • 2 łyżki kminku

  • 4 łyżki mąki

  • 1 litr wody

  • cukier

  • sól

  • grzanki

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1: Zasmażka


Na uproszczony przepis na zupę kminkową potrzebujemy tylko kilku składników- wody, kminku, marchewek, pietruszki, pora, selera, mąki, pieprzu, soli oraz ziele angielskie i liście laurowe. Według historycznego mistrza kuchni- Antoniego teslara przepis brzmi następująco:

„Dwie łyżki masła, drobno pokrajaną marchew, selerę i pietruszkę, dwie łyżki kminku podsmażyć chwilę, wsypać 4 łyżki mąki i smażyć aż zżółknie.



Krok 2: Gotowanie zupy


"... Zalać wodą, mieszając zagotować. Pół godziny gotując posolić, zarumienić cukrem palonym, przecedzić przez serwetkę i wygrzaną dobrze wlać do wazy. Dodać przyprawy, osobno podać grzaneczki uszatkowane i usmażone na maśle.”





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page