top of page

Ogórki kiszone

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 11 gru 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

 

Tradycje konserwowania żywności na Warmii Mazurach były znane od stuleci tak samo jak i w innych regionach. Zakonserwowane warzywa i owoce wzbogacały zimowy stół. Spiżarnie w sezonie zapełniały również beczki z kiszonkami: ogórkami, kapustą, burakami. Konserwowanie tych produktów przez proces kwaszenia, było bardzo dobrze znane ówczesnym gospodyniom, było postępowaniem wymagającym zachowania ostrożności i higieny. Jednakże łatwo mogło wszystko zbutwieć lub zapleśnieć, a wtedy cała praca zostałby zmarnowana. Dlatego zanim przystąpiono do kiszenia, beczki starannie wyparzano, a do środka w razie potrzeby dodawano w dawnych czasach proszek salicylowy.

 

Małgorzata K. Jankowska-Buttitta, w swojej książce pt „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” podaje oryginalny sposób kiszenia ogórków według przepisu z końca XIX wieku pewnej rodziny z Kętrzyna.

           

Lista składników:

  • Ogórki gruntowe

  • Sól

  • Woda

  • Koper

  • Liście winogronowe i wiśniowe

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 2 godziny

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Ogórki należy moczyć przez 24 godz. Potem końce nakłuć widelcem (4 ukłucia na każdym ogórku). Zagotować osoloną  wodę biorąc 50 gramów soli na każdy litr wody. W kamiennym garnku lub beczce układamy warstwami ogórki, koper, liście winogronowe i wiśniowe. Zalać ostudzoną osoloną wodą i kisić 8-10 dni.


Krok 2

Gdy już będą dobrze ukiszone, na wierzch pojemnika z ogórkami położyć talerz i obciążyć go kamieniem. Beczkę przykryć płótnem i dokładnie zawiązać, ponieważ gwarantuje to trwałość ogórków. Gdyby ogórki niedobrze trzymały się w garnku, można posypać je salicylowym proszkiem (jak dodawał autor przepisu).




Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page