top of page

Klopsy królewieckie

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Obecnie na Warmię i Mazury wracają dawne wschodniopruskie receptury. Potrawy wykonane według nich można zasmakować w tutejszych restauracjach, kawiarniach cukierniach i piekarniach a także są przygotowywane przez mieszkańców na własne potrzeby będą przejawem lokalnej tożsamości z nawiązaniem do przeszłości. Takim przykładem mogą być właśnie prezentowane poniżej klopsy królewieckie.



Zawdzięczają swą nazwę miejscowości Królewiec, znajdującej się na terytorium dawnych Prus Wschodnich. Klopsy były jednym z najpopularniejszych dań dawnego obszaru Prus Wschodnich, czyli obecnego terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Pulpety królewieckie znane były również pod nazwą „sauerklopsów”, czyli klopsów na kwaśno. Potrawę tę powinien charakteryzować wyrazisty sos, sporządzany w dużej ilości. Dlatego też klopsy królewieckie raczej powinny być serwowane wprost z głębokich naczyń.

Lista składników:

Klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 łyżka masła i

  • 2 średnie cebule

  • 2 kromki czerstwego chleba

  • 4 jajka;

  • 200 g śmietany 18%

  • 1 cytryna

  • 100 g octu

  • 3 łyżki kaparów

  • Sól i pieprz

Materiały:

  • garnek

  • patelnia

Czas wykonania:

  • 2 godziny

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1


Koniecznym warunkiem przyrządzenia wyśmienitych klopsów jest użycie w przepisie najwyższej jakości mięsa wieprzowo-wołowego, które mielimy i dodajemy rozdrobnione ziemniaki i cebulę. Do tak powstałej masy mięsno-warzywnej dodajemy się sztywną pianę ubitą wcześniej z dwóch białek oraz kawałek czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w wodzie. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.



Krok 2

Zagotować bulion (warzywny lub mięsny). Wrzucić do niego klopsiki i gotować około 6 minut. Następnie odłowić. W tym czasie możemy przygotować sos. Zaczynamy od zrobienia zasmażki- do dwóch łyżek masła klarowanego dodajemy mąkę i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy gorący bulion mieszając cały czas, tak żeby nie było grudek. Gotujemy 5 minut



Krok 3

Koniecznym warunkiem przyrządzenia wyśmienitych klopsów jest użycie w przepisie najwyższej jakości mięsa wieprzowo-wołowego, które mielimy i dodajemy rozdrobnione ziemniaki i cebulę. Do tak powstałej masy mięsno-warzywnej dodajemy się sztywną pianę ubitą wcześniej z dwóch białek oraz kawałek czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w wodzie. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.



Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page