Klopsy królewieckie
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Obecnie na Warmię i Mazury wracają dawne wschodniopruskie receptury. Potrawy wykonane według nich można zasmakować w tutejszych restauracjach, kawiarniach cukierniach i piekarniach a także są przygotowywane przez mieszkańców na własne potrzeby będą przejawem lokalnej tożsamości z nawiązaniem do przeszłości. Takim przykładem mogą być właśnie prezentowane poniżej klopsy królewieckie.
Zawdzięczają swą nazwę miejscowości Królewiec, znajdującej się na terytorium dawnych Prus Wschodnich. Klopsy były jednym z najpopularniejszych dań dawnego obszaru Prus Wschodnich, czyli obecnego terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Pulpety królewieckie znane były również pod nazwą „sauerklopsów”, czyli klopsów na kwaśno. Potrawę tę powinien charakteryzować wyrazisty sos, sporządzany w dużej ilości. Dlatego też klopsy królewieckie raczej powinny być serwowane wprost z głębokich naczyń.
Lista składników:
Klopsy:
500 g mięsa mielonego
1 łyżka masła i
2 średnie cebule
2 kromki czerstwego chleba
4 jajka;
200 g śmietany 18%
1 cytryna
100 g octu
3 łyżki kaparów
Sól i pieprz
Materiały:
garnek
patelnia
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Koniecznym warunkiem przyrządzenia wyśmienitych klopsów jest użycie w przepisie najwyższej jakości mięsa wieprzowo-wołowego, które mielimy i dodajemy rozdrobnione ziemniaki i cebulę. Do tak powstałej masy mięsno-warzywnej dodajemy się sztywną pianę ubitą wcześniej z dwóch białek oraz kawałek czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w wodzie. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Krok 2
Zagotować bulion (warzywny lub mięsny). Wrzucić do niego klopsiki i gotować około 6 minut. Następnie odłowić. W tym czasie możemy przygotować sos. Zaczynamy od zrobienia zasmażki- do dwóch łyżek masła klarowanego dodajemy mąkę i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy gorący bulion mieszając cały czas, tak żeby nie było grudek. Gotujemy 5 minut

Krok 3
Koniecznym warunkiem przyrządzenia wyśmienitych klopsów jest użycie w przepisie najwyższej jakości mięsa wieprzowo-wołowego, które mielimy i dodajemy rozdrobnione ziemniaki i cebulę. Do tak powstałej masy mięsno-warzywnej dodajemy się sztywną pianę ubitą wcześniej z dwóch białek oraz kawałek czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w wodzie. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Comments