top of page

Pulwerkuch (Ciasto proszkowe)

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 7 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ciasto to nazywane jest w języku polskim „szybką babką” ponieważ ukręcenie jej w makutrze zabiera niewiele czasu.



Już po pierwszej wojnie światowej rozpowszechnił się natych terenach zwyczaj pieczenia na większe uroczystości rodzinne, m.in. wesela, słodkich placków z dodatkiem jaj, masła oraz proszku spulchniającego, nazywanych „kuchami”. Jednym z popularniejszych  ciast pomorskich było to „proszkowe” nazywane niekiedy desznym kùchã, czyli szybką babką. Przygotowanie tego ciasta (koniecznie) w makutrze zabierało niedużo czasu. Karbowane ścianki tego naczynia pomagają w szybszym ucieraniu masła z cukrem, w wyniku czego powstaje puszysta i słodka masa. Do przygotowania ciasta proszkowego potrzebnych jest zaledwie kilka składników: masło, cukier, jajka, mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia, skórka z cytryny

Lista składników

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 5 jajek

  • 1.5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Skórka z cytryny


Materiały:

  • piekarnik


Czas wykonania:

  • 1 godzina


Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1


Masło ucieramy ze szklanką cukru. Następnie stopniowo po jednym jajku oraz aromat/skórkę z cytryny. Mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Wykładamy do blaszki i pieczemy przez około 50 minut, temperatura 180 stopni. Smacznego!





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page