Pulwerkuch (Ciasto proszkowe)
- Maciej Zając
- 7 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Ciasto to nazywane jest w języku polskim „szybką babką” ponieważ ukręcenie jej w makutrze zabiera niewiele czasu.
Już po pierwszej wojnie światowej rozpowszechnił się natych terenach zwyczaj pieczenia na większe uroczystości rodzinne, m.in. wesela, słodkich placków z dodatkiem jaj, masła oraz proszku spulchniającego, nazywanych „kuchami”. Jednym z popularniejszych ciast pomorskich było to „proszkowe” nazywane niekiedy desznym kùchã, czyli szybką babką. Przygotowanie tego ciasta (koniecznie) w makutrze zabierało niedużo czasu. Karbowane ścianki tego naczynia pomagają w szybszym ucieraniu masła z cukrem, w wyniku czego powstaje puszysta i słodka masa. Do przygotowania ciasta proszkowego potrzebnych jest zaledwie kilka składników: masło, cukier, jajka, mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia, skórka z cytryny
Lista składników
1 kostka masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z cytryny
Materiały:
piekarnik
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Masło ucieramy ze szklanką cukru. Następnie stopniowo po jednym jajku oraz aromat/skórkę z cytryny. Mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Krok 2
Wykładamy do blaszki i pieczemy przez około 50 minut, temperatura 180 stopni. Smacznego!

Comments