top of page

Ruchanki

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 7 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ruchanki to owalne placki o złocisto-brązowej, chropowatej skórce o kształcie płaskich, okrągłych lub owalnych krążków, wielkości od 5 do 7 cm i ok. 0,5 cm grubości. Po upieczeniu mają barwę od złotej po ciemnobrązową. Jest kilka teorii w kwestii genezy nazwy tego produktu tradycjnego. Jedna z nich mówi, że ciasto powinno być dobrze „wyruchane” czyli wyrobione. Druga wiąże się z pracą drożdży, które muszą „ruszyć”, czyli właśnie pracować, by ciasto odpowiednio wyrosło, tak, aby placki były puszyste

           


Tradycja wypieku ruchanek z ciasta chlebowego sięga odległych czasów przedwojennych. Rdzenni mieszkańcy Kaszub w wywiadach potwierdzili, że przed wypiekiem chleba w piecu chlebowym, gospodyni smażyła placki - ruchanki, gdy zabrakło chleba na śniadanie. Z dzieży zabierała małą porcję ciasta chlebowego na żytniej mące i smażyła w tłuszczu na patelni niewielkie placki, które spożywano z cukrem i popijano kawą zbożową. Na Kaszubach są smażone z dodatkiem jabłka, ale można robić je też bez owocowej wkładki. Czasami ruchanki bywają polane tzw. „fjutem”, czyli rodzajem melasy z buraka cukrowego. Fjut zastępował niegdyś miód i miał on też sporo wartości odżywczych. Na marginesie wato zauważyć, że tak samo jak ruchanki, jest produktem tradycyjnym z tym, że w sąsiednim województwie kujawsko-pomorskim.

Kaszubskie gospodynie potwierdzają również, że biedniejsi mieszkańcy tych terenów piekli placki bez tłuszczu na tzw. „sztimrze”, czyli kręgach piecyka żelaznego.

Lista składników

  • 450 g mąki żytniej

  • 35 g drożdży (Świerzych)

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • konfitura

  • masło


Materiały:

  • patelnia


Czas wykonania:

  • 2 godziny 30 minut


Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Mleko podgrzewamy tak żeby było letnie, dodajemy cukier i drożdże a następnie wlewamy zaczyn do dużej miski z mąką oraz jajkami. Całe ciasto dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 2 godziny żeby urosło.



Krok 2

Na dużej patelni topimy masło, wlewamy odrobinę ciasta i smażymy na złoty kolor. Do ciasta możemy także na tym etapie dodać pokrojone jabłko. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą.




Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page