Ruchanki
- Maciej Zając
- 7 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Ruchanki to owalne placki o złocisto-brązowej, chropowatej skórce o kształcie płaskich, okrągłych lub owalnych krążków, wielkości od 5 do 7 cm i ok. 0,5 cm grubości. Po upieczeniu mają barwę od złotej po ciemnobrązową. Jest kilka teorii w kwestii genezy nazwy tego produktu tradycjnego. Jedna z nich mówi, że ciasto powinno być dobrze „wyruchane” czyli wyrobione. Druga wiąże się z pracą drożdży, które muszą „ruszyć”, czyli właśnie pracować, by ciasto odpowiednio wyrosło, tak, aby placki były puszyste
Tradycja wypieku ruchanek z ciasta chlebowego sięga odległych czasów przedwojennych. Rdzenni mieszkańcy Kaszub w wywiadach potwierdzili, że przed wypiekiem chleba w piecu chlebowym, gospodyni smażyła placki - ruchanki, gdy zabrakło chleba na śniadanie. Z dzieży zabierała małą porcję ciasta chlebowego na żytniej mące i smażyła w tłuszczu na patelni niewielkie placki, które spożywano z cukrem i popijano kawą zbożową. Na Kaszubach są smażone z dodatkiem jabłka, ale można robić je też bez owocowej wkładki. Czasami ruchanki bywają polane tzw. „fjutem”, czyli rodzajem melasy z buraka cukrowego. Fjut zastępował niegdyś miód i miał on też sporo wartości odżywczych. Na marginesie wato zauważyć, że tak samo jak ruchanki, jest produktem tradycyjnym z tym, że w sąsiednim województwie kujawsko-pomorskim.
Kaszubskie gospodynie potwierdzają również, że biedniejsi mieszkańcy tych terenów piekli placki bez tłuszczu na tzw. „sztimrze”, czyli kręgach piecyka żelaznego.
Lista składników
450 g mąki żytniej
35 g drożdży (Świerzych)
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
konfitura
masło
Materiały:
patelnia
Czas wykonania:
2 godziny 30 minut
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Mleko podgrzewamy tak żeby było letnie, dodajemy cukier i drożdże a następnie wlewamy zaczyn do dużej miski z mąką oraz jajkami. Całe ciasto dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 2 godziny żeby urosło.

Krok 2
Na dużej patelni topimy masło, wlewamy odrobinę ciasta i smażymy na złoty kolor. Do ciasta możemy także na tym etapie dodać pokrojone jabłko. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą.


Comments