Szneki z glancem
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem.
Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.
Szneka z glancem stał się też częścią tytułu książki Elizy Piotrowskiekij, „Szneka z glancem, czyli elementarz gwary poznańskiej”.
Żeby je przygotować potrzebujemy mąki pszennej, masła, żóltka, sól, drożdze, wodę, mleko, białka, cukier puder.
Lista składników:
Ciasto
1/2 kg mąki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru pudru
3 jajka
200 g masła
szczypta soli
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
1 łyżka gorącej wody
Materiały:
piekarnik
mikser (opcjonalnie- do wyrabiania ciasta)
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robiąc dołeczek do którego wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i wkruszamy drożdże. Całość posypujemy cukrem i odstawiamy na około 10 minut przykryte ściereczką.

Krok 2
Dodajemy jajka, roztopione masło oraz resztę mleka. Wyrabiamy aż będzie miało jednolitą konsystencję. Znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy je na blat, odcinamy po kawałku, tworzymy wałki i zwijamy w kształt ślimaka.

Krok 3
Przygotowane szneki układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Przykrywamy i odkładamy na 10 minut żeby ciasto znowu podrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Szneki pieczemy około 25 minut.

Krok 4
Kiedy szneki się pieką możemy przygotować lukier, podgrzewamy sok wraz z wodą i mieszając powoli dodajemy cukier puder. Kiedy ciastka będą gotowe polewamy je lukrem i gotowe. Smacznego!

Comments