top of page

Szneki z glancem

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem.



Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.

Szneka z glancem stał się też częścią tytułu książki Elizy Piotrowskiekij, „Szneka z glancem, czyli elementarz gwary poznańskiej”.

Żeby je przygotować potrzebujemy mąki pszennej, masła, żóltka, sól, drożdze, wodę, mleko, białka, cukier puder.

Lista składników:

Ciasto

  • 1/2 kg mąki

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 3 jajka

  • 200 g masła

  • szczypta soli


Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru

  • sok z jednej cytryny

  • 1 łyżka gorącej wody


Materiały:

  • piekarnik

  • mikser (opcjonalnie- do wyrabiania ciasta)


Czas wykonania:

  • 2 godziny


Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robiąc dołeczek do którego wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i wkruszamy drożdże. Całość posypujemy cukrem i odstawiamy na około 10 minut przykryte ściereczką.


Krok 2

Dodajemy jajka, roztopione masło oraz resztę mleka. Wyrabiamy aż będzie miało jednolitą konsystencję. Znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy je na blat, odcinamy po kawałku, tworzymy wałki i zwijamy w kształt ślimaka.



Krok 3

Przygotowane szneki układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Przykrywamy i odkładamy na 10 minut żeby ciasto znowu podrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Szneki pieczemy około 25 minut.




Krok 4

Kiedy szneki się pieką możemy przygotować lukier, podgrzewamy sok wraz z wodą i mieszając powoli dodajemy cukier puder. Kiedy ciastka będą gotowe polewamy je lukrem i gotowe. Smacznego!




Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page