Podhalańskie bombolki
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Sekretem kuchni regionalnej Podhala –jest jej prostota, genialne połączenie zwyczajnych, łatwo dostępnych, naturalnych składników. Wyroby góralskie wciąż zachwycają i sprawiają, że tak wiele osób kraju i z odległych rejonów świata przyjeżdża do Zakopanego także i posmakować tradycyjnej kuchnie tego regionu, w której nie brakuje miejsca również na słodki deser.
Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, ciasteczka polane roztopionym masłem i miodem. Podhale ma w swojej ofercie różnego rodzaju miody co tylko zwiększa możliwości smakowe tej potrawy. Bombolki przypominaj z jednej strony małe naleśniki bądź mini pączki. Do ich wykonania potrzebujemy mąki, drożdży, mleka, masła, jajek, cukru oraz soli.
Lista składników:
Zaczyn:
18 g drożdży świeżych
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
20g masła roztopionego
1 jajko
Polewa:
20 g masła
2 łyżki miodu
Materiały:
rondelek
piekarnik
blacha do pieczenia
papier do pieczenia
Czas wykonania:
1 godzina 30 minut
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go pod przykryciem aż podrośnie. Do miski przesiewamy mąkę oraz cukier (zwykły i waniliowy), dodajemy żółtko oraz połowę białka (drugą połowę odkładamy na później). Dolewamy podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dolewając masło. Wyrabiamy około 4 minuty.

Krok 2
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy szklanką kółka. Wykrojone bombołki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte bombołki smarujemy białkiem, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. W tym czasie w garnku topimy masło z miodem. Upieczone bombołki owijamy folią aluminiową i odkładamy żeby zmiękły a następnie polewamy masłem z miodem. Smacznego!








Komentarze