top of page

Podhalańskie bombolki

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Sekretem kuchni regionalnej Podhala –jest jej prostota, genialne połączenie zwyczajnych, łatwo dostępnych, naturalnych składników. Wyroby góralskie wciąż zachwycają i sprawiają, że tak wiele osób kraju i z odległych rejonów świata przyjeżdża do Zakopanego także i posmakować tradycyjnej kuchnie tego regionu, w której  nie brakuje miejsca również na słodki deser.



Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, ciasteczka polane roztopionym masłem i miodem. Podhale ma w swojej ofercie różnego rodzaju miody co tylko zwiększa możliwości smakowe tej potrawy. Bombolki przypominaj z jednej strony małe naleśniki bądź mini pączki. Do ich wykonania potrzebujemy mąki, drożdży, mleka, masła, jajek, cukru oraz soli.

Lista składników:

Zaczyn:

  • 18 g drożdży świeżych

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 20g masła roztopionego

  • 1 jajko

Polewa:

  • 20 g masła

  • 2 łyżki miodu


Materiały:

  • rondelek

  • piekarnik

  • blacha do pieczenia

  • papier do pieczenia

Czas wykonania:

  • 1 godzina 30 minut

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go pod przykryciem aż podrośnie. Do miski przesiewamy mąkę oraz cukier (zwykły i waniliowy), dodajemy żółtko oraz połowę białka (drugą połowę odkładamy na później). Dolewamy podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dolewając masło. Wyrabiamy około 4 minuty.


ree

Krok 2

Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy szklanką kółka. Wykrojone bombołki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.


ree

Krok 3

Wyrośnięte bombołki smarujemy białkiem, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. W tym czasie w garnku topimy masło z miodem. Upieczone bombołki owijamy folią aluminiową i odkładamy żeby zmiękły a następnie polewamy masłem z miodem. Smacznego!


ree

Komentarze


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page