top of page

Pyry z gzikiem

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Pyry z gzikiem (w południowej Wielkopolsce także: pyry z gziką) to postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu (w innych częściach Polski, głównie na Mazowszu, nazywanego serem twarogowym albo serem białym).



Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (najlepiej lnianym). Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne).

Ziemniaki w mundurkach zastępowane bywają ziemniakami obieranymi lub nawet chlebem. Danie podawane jest w wielkopolskich restauracjach.

Do przygotowania potrzebujemy ziemniaki, twaróg, kwaśną śmietanę, cebulę, szczypiorek sól oraz pieprz do smaku.

Lista składników:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 gramów twarogu (półtłusty lub chudy)

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • pieprz

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypiorek

Materiały:

  • garnek


Czas wykonania:

  • 30 minut


Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1

Zaczynamy od dokładnego wymycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy je w garnku i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Kolejno, odlewamy wodę i czekamy aż wystygną



Krok 2

W tym czasie możemy przygotować ser- mieszamy w misce twaróg ze śmietaną oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem (do smaku). Dodajemy także wyciśnięty ząbek czosnku.



Krok 3

Kiedy ziemniaki już ostygły nacinamy je w krzyż a następnie delikatnie rozgniatamy. W powstałe pęknięcia nakładamy gzik przygotowany w poprzednim kroku, i gotowe! Smacznego!




コメント


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page