Pyry z gzikiem
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Pyry z gzikiem (w południowej Wielkopolsce także: pyry z gziką) to postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu (w innych częściach Polski, głównie na Mazowszu, nazywanego serem twarogowym albo serem białym).
Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (najlepiej lnianym). Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne).
Ziemniaki w mundurkach zastępowane bywają ziemniakami obieranymi lub nawet chlebem. Danie podawane jest w wielkopolskich restauracjach.
Do przygotowania potrzebujemy ziemniaki, twaróg, kwaśną śmietanę, cebulę, szczypiorek sól oraz pieprz do smaku.
Lista składników:
1 kg ziemniaków
200 gramów twarogu (półtłusty lub chudy)
2 łyżki śmietany 12%
pieprz
1 ząbek czosnku
szczypiorek
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
30 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Zaczynamy od dokładnego wymycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy je w garnku i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Kolejno, odlewamy wodę i czekamy aż wystygną

Krok 2
W tym czasie możemy przygotować ser- mieszamy w misce twaróg ze śmietaną oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem (do smaku). Dodajemy także wyciśnięty ząbek czosnku.

Krok 3
Kiedy ziemniaki już ostygły nacinamy je w krzyż a następnie delikatnie rozgniatamy. W powstałe pęknięcia nakładamy gzik przygotowany w poprzednim kroku, i gotowe! Smacznego!

コメント