Ślepe ryby
- Maciej Zając
- 4 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Ślepe ryby to tradycyjna zupa powszechnie gotowana w Wielkopolsce, która oprócz nazwy z rybami nie ma nic wspólnego. Określenie to pochodzi z gwary i oznacza zupę ziemniaczaną, na której nie pływa żadne oko tłuszczu.
W słowniku gwary miejskiej Poznania można przeczytać:
„… stałe dania stanowiły zupy z kartofli, popularnie zwane ślepymi rybami; Często dostawaliśmy też ślepe ryby, to jest zupę kartoflaną”
W gwarze poznańskiej nazywano ją również zupą z pyrów z merdyrdą, czyli ziemniaczaną ze śmietaną. Inna nazwa to rzadkie pyrki, na Pałukach – ruks lub kursik, a w okolicach Leszna – niebecz. W przeszłości było to danie postne, bez mięsa. Tradycyjny przepis na ślepe ryby odnajdujemy w książce „Kultura Ludowa Wielkopolski” pod red. J. Burszty z 1964 roku. Zgodnie z nim należy pokroić 6 – 8 średniej wielkości ziemniaków i ugotować w 2 litrach wody. Po ugotowaniu ziemniaki uciera się i krasi słoniną, a następnie zalewa lub zaprawia mlekiem, maślanką lub śmietaną z mąką. Czasem dodaje się kaszę. W zamożniejszych rodzinach zupę tę gotowano na wędzonce, kiełbasie lub innym mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Niektóre gospodynie dodają podsmażoną na tłuszczu cebulę. Podawano do niej chleb z masłem, natomiast w biedniejszych rodzinach suchy chleb. W przeszłości zupa stanowiła często jedyną potrawę na obiad, dlatego też jak wspominają starsze gospodynie, musiała być tak gęsta, aby łyżka mogła w niej stanąć
Lista składników
2 litry wody
1 kg ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
por
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sół
1 szklanka śmietanki 18%
natka pietruszki
Materiały:
tłuczek do ziemniaków
garnek
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ziemniaki w kostkę), wrzucamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości na średniej mocy palnika. Dodajemy liście laurowe wraz z zielem angielskim.

Krok 2
Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy marchew, seler oraz pora. Ziemniaki rozcieramy z wykorzystaniem tłuczka. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. I gotowe! Jeśli konsystencja wam nie odpowiada, można dodać odrobinę wody. Każdy talerz posypać pietruszką.

ความคิดเห็น