top of page

Ślepe ryby

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 4 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ślepe ryby to tradycyjna zupa powszechnie gotowana w Wielkopolsce, która oprócz nazwy z rybami nie ma nic wspólnego. Określenie to pochodzi z gwary i oznacza zupę ziemniaczaną, na której nie pływa żadne oko tłuszczu.



W słowniku gwary miejskiej Poznania można przeczytać:

 „… stałe dania stanowiły zupy z kartofli, popularnie zwane ślepymi rybami; Często dostawaliśmy też ślepe ryby, to jest zupę kartoflaną”

W gwarze poznańskiej nazywano ją również zupą z pyrów z merdyrdą, czyli ziemniaczaną ze śmietaną. Inna nazwa to rzadkie pyrki, na Pałukach – ruks lub kursik, a w okolicach Leszna – niebecz. W przeszłości było to danie postne, bez mięsa. Tradycyjny przepis na ślepe ryby odnajdujemy w książce „Kultura Ludowa Wielkopolski” pod red. J. Burszty z 1964 roku. Zgodnie z nim należy pokroić 6 – 8 średniej wielkości ziemniaków i ugotować w 2 litrach wody. Po ugotowaniu ziemniaki uciera się i krasi słoniną, a następnie zalewa lub zaprawia mlekiem, maślanką lub śmietaną z mąką. Czasem dodaje się kaszę. W zamożniejszych rodzinach zupę tę gotowano na wędzonce, kiełbasie lub innym mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Niektóre gospodynie dodają podsmażoną na tłuszczu cebulę. Podawano do niej chleb z masłem, natomiast w biedniejszych rodzinach suchy chleb. W przeszłości zupa stanowiła często jedyną potrawę na obiad, dlatego też jak wspominają starsze gospodynie, musiała być tak gęsta, aby łyżka mogła w niej stanąć

Lista składników

  • 2 litry wody

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 selera

  • por

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sół

  • 1 szklanka śmietanki 18%

  • natka pietruszki


Materiały:

  • tłuczek do ziemniaków

  • garnek


Czas wykonania:

  • 1 godzina


Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ziemniaki w kostkę), wrzucamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości na średniej mocy palnika. Dodajemy liście laurowe wraz z zielem angielskim.



Krok 2

Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy marchew, seler oraz pora. Ziemniaki rozcieramy z wykorzystaniem tłuczka. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. I gotowe! Jeśli konsystencja wam nie odpowiada, można dodać odrobinę wody. Każdy talerz posypać pietruszką.







ความคิดเห็น


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page