top of page

Zylc

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Zylc to tradycyjna galareta kaszubska z mięsem wieprzowym. Od innych polskich galaret wyróżnia ją ocet, który dodawany jest od razu oraz to, że mięso jest tutaj mielone, a nie cięte przez co zmienia się kolor i faktura galarety.


Lista składników:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z kością

  • 1 szklanka octu spirytusowego

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego


Materiały:

  • garnek

  • maszynka do mięsa


Czas wykonania:

  • 3 godziny


Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Dodajemy przyprawy oraz ocet jabłkowy. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny).



Krok 2

Po ugotowaniu mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce. Po zmieleniu wkładamy je spowrotem do wywaru. Dolewamy ocet spirytusowy- około szklanki. Galaretkę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. Zylc jest gotowy następnego dnia, smacznego!





Commenti


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page