Zylc
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Zylc to tradycyjna galareta kaszubska z mięsem wieprzowym. Od innych polskich galaret wyróżnia ją ocet, który dodawany jest od razu oraz to, że mięso jest tutaj mielone, a nie cięte przez co zmienia się kolor i faktura galarety.
Lista składników:
1 kg mięsa wieprzowego z kością
1 szklanka octu spirytusowego
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
1 łyżka stołowa octu jabłkowego
Materiały:
garnek
maszynka do mięsa
Czas wykonania:
3 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Mięso dokładnie myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Dodajemy przyprawy oraz ocet jabłkowy. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny).

Krok 2
Po ugotowaniu mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce. Po zmieleniu wkładamy je spowrotem do wywaru. Dolewamy ocet spirytusowy- około szklanki. Galaretkę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. Zylc jest gotowy następnego dnia, smacznego!

Commenti