top of page

Bryjka

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Bryjka to jedno z podstawowych dań górali podhalańskich, przygotowywanych na bazie mąki. W dawnych czasach była serwowana na jako danie śniadaniowe.

Przyrządzało się z mąki (dowolnego rodzaju), kaszy manny, czasem i tartych ziemniaków; gotowano je około pół godziny w osolonej wodzie, a powstałą masą kładziono na talerz. W zależności od adresata potrawy tak przygotwane danie dla dzieci zalewano mlekiem a dla dorosłych dodawano roztopione masło, słoninę lub nawet boczek. Bryjkę jadło się łyżką.



Gęstszą odmianę bryjki nazywano kluską (nie mylić z kluskami, także stanowiącymi część kuchni podhalańskiej). Rzadszą bryjkę gotowano zazwyczaj dla dzieci; kluskę przygotowywano często dla gospodarzy, których czekały ciężkie prace. Bryjkę czy kluskę można było „hartować”: zalewano masę podczas gotowania zimną wodą bądź mlekiem, przez co potrawa skrupiała się w drobne grudki. Wielu górali wolało jednak zwartą, spoistą kluskę – wówczas, by uniknąć skrupiania, gospodyni podczas gotowania musiała rozcierała masę.

W książce Zdzisławy Zegadłównej  pt. „Kuchnia góralska” pojawia się góralska pieśń, poświęcona właśnie bryjce:

„Jo tyz przecie

ślubnego miłujem,

na rano i wiecór

bryjke mu gotujem.

Kie se bryjki poje,

popije zyntycy,

do roboty krzepki

i figlów mu sie kce”.

Lista składników:

  • 75 g mąki typu 1850

  • 150 g cebuli

  • 25 g słoniny

  • 200 g boczku wędzonego

  • 100 g śmietanki 30%

  • sól

  • pieprz do smaku

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1

Do garnka wlewamy 500 ml wody, mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy przez 30 minut mieszając od czasu do czasu aż zupa będzie gęsta. Doprawiamy solą oraz pieprzem.



Krok 2

Dodajemy śmietankę i gotujemy około 5 minut. W tym czasie kroimy boczek oraz cebulkę w drobną kostkę i je podsmażamy,


Zupę podajemy wraz ze skwarkami i cebulką. Smacznego!





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page