Bryjka
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Bryjka to jedno z podstawowych dań górali podhalańskich, przygotowywanych na bazie mąki. W dawnych czasach była serwowana na jako danie śniadaniowe.
Przyrządzało się z mąki (dowolnego rodzaju), kaszy manny, czasem i tartych ziemniaków; gotowano je około pół godziny w osolonej wodzie, a powstałą masą kładziono na talerz. W zależności od adresata potrawy tak przygotwane danie dla dzieci zalewano mlekiem a dla dorosłych dodawano roztopione masło, słoninę lub nawet boczek. Bryjkę jadło się łyżką.
Gęstszą odmianę bryjki nazywano kluską (nie mylić z kluskami, także stanowiącymi część kuchni podhalańskiej). Rzadszą bryjkę gotowano zazwyczaj dla dzieci; kluskę przygotowywano często dla gospodarzy, których czekały ciężkie prace. Bryjkę czy kluskę można było „hartować”: zalewano masę podczas gotowania zimną wodą bądź mlekiem, przez co potrawa skrupiała się w drobne grudki. Wielu górali wolało jednak zwartą, spoistą kluskę – wówczas, by uniknąć skrupiania, gospodyni podczas gotowania musiała rozcierała masę.
W książce Zdzisławy Zegadłównej pt. „Kuchnia góralska” pojawia się góralska pieśń, poświęcona właśnie bryjce:
„Jo tyz przecie
ślubnego miłujem,
na rano i wiecór
bryjke mu gotujem.
Kie se bryjki poje,
popije zyntycy,
do roboty krzepki
i figlów mu sie kce”.
Lista składników:
75 g mąki typu 1850
150 g cebuli
25 g słoniny
200 g boczku wędzonego
100 g śmietanki 30%
sól
pieprz do smaku
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Do garnka wlewamy 500 ml wody, mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy przez 30 minut mieszając od czasu do czasu aż zupa będzie gęsta. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 2
Dodajemy śmietankę i gotujemy około 5 minut. W tym czasie kroimy boczek oraz cebulkę w drobną kostkę i je podsmażamy,
Zupę podajemy wraz ze skwarkami i cebulką. Smacznego!

Comments