Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana”
- Maciej Zając
- 25 paź 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Najbardziej charakterystyczną potrawą święta Purim są hamantasze, czyli „uszy Hamana” lub „kieszenie Hamana”. Zgodnie z tradycją nie mogło ich zabraknąć na żadnym stole. Z racji wielokulturowości Galicji ciasteczka te gościły na stołach także wyznawców innych religii, można było też posmakować ich w cukierniach.
Nazwa stanowi bezpośrednie nawiązanie do Hamana, który był pierwszym ministrem na dworze króla perskiego. Haman był negatywnym bohaterem biblijnej historii z Księgi Estery. Purim upamiętnia ocalenie Żydów od rzezi, jaka im groziła w Persji. Haman, który był namiestnikiem, obrażony w swoim mniemaniu przez Żyda Mordechaja, postanowił zgładzić wszystkich Żydów mieszkających w owym czasie w Persji. Jednak Mordechajowi udało się przy pomocy siostrzenicy Estery, która była żoną króla Ahaswerusa, udaremnić plan Hamana. Żydzi ocaleli, a Hamana wraz z jego synami powieszono. W kształcie ciastek upatrywano nawiązania do kapelusza lub sakiewki który rzekomo nosił Haman. Inne przekazy sugerują, że określenie dla ciasteczek „uszy Hamana” nawiązuje do średniowiecznych kar, które wymierzano złoczyńcom. Przed egzekucjami okaleczano ich, a jedną z metod tortur było obcinanie uszu…
Lista składników
Ciasto:
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)
Nadzienie:
50 g mielonego maku (może być też niemielony, ale mielony lepiej się sprawdza)
30 g masła
25 g mielonych migdałów
2 łyżki miodu
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej, cytrynowej lub mieszanej
1 łyżka miękkich bakalii (rodzynki lub inne)
Materiały:
wałek
stolnica
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
Czas wykonania:
1 godzina do 1 godziny 45 minut (w zależności od czasu rośnięcia)
Poziom trudności:
średni
Krok 1: Ciasto
Umieść w misce i wymieszaj mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy masło, jajka. cukier oraz aromat waniliowy. Gdy masa jest już puszta i pozbawiona grudek możemy zacząć dodawać partiami wymieszaną mąkę z proszkiem. Powstałe ciasto należy mieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
Wymieszane ciasto należy wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę a następnie zawinąć w folię plastikową i umieścić w lodówce na kilka godzin (co najmniej 2). W tym czasie możemy przygotować nadzienie.

Krok 2: Nadzienie
Wszystkie składniki nadzienia umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Należy kontynuować gotowanie przez około 30 minut, do połączenia się smaków. Po zakończeniu gotowania masę trzeba przestudzić a następnie zmiksować.

Krok 3: Pieczenie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (tryb bez termo obiegu). Przygotuj blaszki do pieczenia, wykładając je papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto należy rozwałkować do grubości około 5 milimetrów. Następnie, z ciasta wytnij kółka (szklanką lub kubkiem). Na środek każdego z kółka nałóż nadzienie (około łyżeczkę, zależy od średnicy wycinanych kółek, my rekomendujemy około 5-6 cm). Następnie ciastka przekładamy na blaszkę, nadajemy im finalny kształt łącząc brzegi tak żeby powstał trójkącik.
Zanim umieścimy ciastka w piekarniku, w małej misce zabełtaj jajka, a następnie posmaruj nimi powierzchnię ciastek. Tak przygotowaną blachę umieszczamy w piekarniku na około 15 minut lub aż do czasu jak ciastka zabrązowią się.








Komentarze