top of page

Kapusta po góralsku

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ważne miejsce w pożywieniu górali podhalańskich zajmowała i do dnia dzisiejszego zajmuje kiszona kapusta będąca elementem codziennego posiłku. Dawniej przygotowywana była na kilka sposobów:

W książce W. Matkowskiego pt. „Zdobienie i sprzęt ludu polskiego na Podhalu” pojawia się poniższy zapis:

„Pojedni oparzali główki w kotliku i kładli do becki i to się nazywało kapusta krzakowá a tę pozna bo twardá”.



Według Wandy Jostowej pod koniec XIX wieku kapustę na Podhalu kisiło się bez soli bo była za droga, natomiast sól dodawano dopiero przy gotowania

Dopóki kapusta nie ukisła stała w kuchni (chodziło tu o temperaturę) następnie beczkę dopiero przenoszona do piwnicy.

Bardzo ważnym elementem kapusty po góralsku jest słonina. Górale podhalańscy uważają, że „kapusta lubi tłuszcz”, więc używa się słoniny, z której wytopić można bardzo dużo tłuszczu. W okresie postu do omaszczania kapusty stosowany jest jak dawniej olej lniany. Kapusta po góralsku może stanowić samoistne danie  z ziemniakami lub/i chlebem, bądź może być dodatek do różnego rodzaju mięs. Oba warianty spotykane są w góralskich karczmach serwujących regionalne specjały.

Do przygotowania kapusty po góralsku potrzebujemy kapustę kiszoną, ziemniaki, wedzoną słoninę, cebulę, kawałek boczku wędzonego, kilka suszonych grzybków, sól, kminek.

Lista składników:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g wędzonej słoniny

  • 1 cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • łyżka suszonych grzybów

  • sól

  • kminek (do smaku)

Materiały:

  • garnek

  • patelnia

  • tłuczek do ziemniaków

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1


Do garnka wlewamy litr wody, kapustę, skórkę z boczku oraz słoniny i suszone grzybki. Jednocześnie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują tłuczemy je w wodzie w której się gotowały.

ree

Krok 2

Podsmażamy na patelni słoninę wraz z boczkiem i cebulką. Następnie mieszamy ziemniaki z boczkiem oraz gotującą się kapustą (gdy kapusta już jest miękka). Doprawiamy do smaku solą oraz kminkiem. Zostawiamy do duszenia na około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Smacznego!

ree




Komentarze


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page