Marchew po mazursku
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Marchew po mazursku, jest potrawą silnie zakorzenioną w odwiecznej tradycji kulinarnej regionu Warmii i Mazur. Prawdopodobnie od XVI wieku za sprawą niemieckich przesiedleńców, których rzesze nadciągały w pruskie strony, pojawił się zwyczaj spożywania marchwi oraz grochu okraszonego słoniną. Tradycja ta, na stałe wpisała się, w zakres pożywienia wiejskiej ludności.
W książce pt. „Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku napisano tak:
„Obiad podawano o dwunastej. Pracującym w polu zanoszono go w „spójnikach” – dwojakach glinianych lub blaszanych. Na obiad była „strawa”, tj. duszona na gęsto marchew (…) okraszona skwarkami, a w dni postne masłem, albo oleje”
Mazurzy z oporem nabierali przekonań do nowo przybyłych, jadalnych roślin. W 1766 roku komisja, której zadaniem było stworzenie nowej ordynacji krajowej, czyli zbioru przepisów regulujących życie na całym terytorium warmińsko-mazurskim, opracowała dokument mówiący o znaczeniu spożywania warzyw i owoców. Wówczas zmianom uległy nawyki żywieniowe chłopów warmińskich. Nastąpiło przekonanie ludność do zastąpienia tradycyjnych pokarmów mącznych, ziemniaczanymi oraz mlecznych, warzywami. Zgodnie z ordynacją, każde gospodarstwo musiało posiadać przydomowy ogród warzywny. Wyhodowane w warzywniakach dary natury, stały się podstawą codziennego pożywienia, urozmaicały podstawowe dania i stanowiły zapasy na długie, zimowe miesiące.
Lista składników:
600 g marchwi
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
sól
2 łyżki masła
400 g ziemniaków
250 ml mleka
1 łyżka mąki
pieprz
Materiały:
garnek
patelnia
Czas wykonania:
1 godzina
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Gotujemy wodę na wrzątek, obieramy marchew i kroimy ją w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Słodzimy, dodajemy łyżkę masła oraz łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut- najważniejsze, żeby marchew była miękka jednak nie rozgotowana. Podczas gotowania marchwi obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gotujemy mleko, ziemniaki dodajemy do marchwi i zalewamy mlekiem. Gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 2
W tym czasie możemy zrobić zasmażkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy aż się zarumieni. Zasmażkę dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku i gotowe. Smacznego!

Comments