top of page

Marchew po mazursku

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Marchew po mazursku, jest potrawą silnie zakorzenioną w odwiecznej tradycji kulinarnej regionu Warmii i Mazur. Prawdopodobnie od XVI wieku za sprawą niemieckich przesiedleńców, których rzesze nadciągały w pruskie strony, pojawił się zwyczaj spożywania marchwi oraz grochu okraszonego słoniną. Tradycja ta, na stałe wpisała się, w zakres pożywienia wiejskiej ludności.


W książce  pt.  „Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku napisano tak:

„Obiad podawano o dwunastej. Pracującym w polu zanoszono go w „spójnikach” – dwojakach glinianych lub blaszanych. Na obiad była „strawa”, tj. duszona na gęsto marchew (…) okraszona skwarkami, a w dni postne masłem, albo oleje”

Mazurzy z oporem nabierali przekonań do nowo przybyłych, jadalnych roślin. W 1766 roku komisja, której zadaniem było stworzenie nowej ordynacji krajowej, czyli zbioru przepisów regulujących życie na całym terytorium warmińsko-mazurskim, opracowała dokument mówiący o znaczeniu spożywania warzyw i owoców. Wówczas zmianom uległy nawyki żywieniowe chłopów warmińskich. Nastąpiło przekonanie ludność do zastąpienia tradycyjnych pokarmów mącznych, ziemniaczanymi oraz mlecznych, warzywami. Zgodnie z ordynacją, każde gospodarstwo musiało posiadać przydomowy ogród warzywny. Wyhodowane w warzywniakach dary natury, stały się podstawą codziennego pożywienia, urozmaicały podstawowe dania i stanowiły zapasy na długie, zimowe miesiące.

Lista składników:

  • 600 g marchwi

  • 200 ml wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • sól

  • 2 łyżki masła

  • 400 g ziemniaków

  • 250 ml mleka

  • 1 łyżka mąki

  • pieprz

Materiały:

  • garnek

  • patelnia

Czas wykonania:

  • 1 godzina

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1


Gotujemy wodę na wrzątek, obieramy marchew i kroimy ją w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Słodzimy, dodajemy łyżkę masła oraz łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut- najważniejsze, żeby marchew była miękka jednak nie rozgotowana. Podczas gotowania marchwi obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gotujemy mleko, ziemniaki dodajemy do marchwi i zalewamy mlekiem. Gotujemy kolejne 10 minut.


Krok 2

W tym czasie możemy zrobić zasmażkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy aż się zarumieni. Zasmażkę dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku i gotowe. Smacznego!



Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page