Kwaśnica z żeberkiem
- Maciej Zając
- 5 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni podhalańskiej. Jest to zupa przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty. Podawana jest z ziemniakami ugotowanymi osobno w przeciwieństwie do kapuśniaku, gdzie ziemniaki sypkie (mączyste) krojone są w drobną kostkę i gotowane w zupie. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn, jak marchewka czy pietruszka, itp., bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.
Do przygotowania kwaśnicy potrzebujemy wody, żeberek wędzonych oraz surowych, boczku, czosnku, suszonych borowików, ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Do tego nie zapominajmy o przyprawach- soli, pieprzu, majeranku, kminku oraz liściach laurowych.
Lista składników:
2 litry wody
500 g surowych żeberek
300 g wędzonych żeberek
200 g boczku
3 ząbki czosnku
suszone grzyby do smaku
600 g ziemniaków
400 g kiszonej kapusty
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Zaczynamy od krojenia żeberek na części, wkładamy je do garnka i zalewamy wodą, przyprawiamy solą. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem.

Krok 2
W czasie jak jak żeberka się gotują możemy podzielić żeberka wędzone. Po zagotowaniu się wywaru dodajemy je do środka wraz z boczkiem, pieprzem, kminkiem, zielem angielskim, liściem laurowym borowikami oraz czosnkiem w całości. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.

Krok 3
Dodajemy do zupy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotujemy przez 20 minut. Następnie dorzucamy kapustę kiszoną. Całość gotujemy 30 minut aż mięso i kapusta będą miękkie. Smacznego!

Comments