Małdrzyki
- Maciej Zając
- 28 paź 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki serowe z Krakowa popularne w okresie galicyjskim. Była to słodka potrawa podawana na ciepło i posypana cukrem (pudrem lub „tłuczonym”) lub z dodatkiem owocowej konfitury. Ich nazwa wywodzi się od sera “małdrzyka” lub “mądrzyka” – gatunku małego serka ze słodkiego mleka.
Jak pisał Samuel B. Linde w swoim słowniku „Mondrzyki robią z słodkiego mleka, z podpuszczką, czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają, i w maśle obsmażają”. Małdrzyki były serkami ze świeżego mleka nie czekano, aż mleko się zsiądzie, mieszano je od razu z odrobiną podpuszczki, tak że ścinało się od razu, następnie nabierano porcje ręką lub dużą łyżką i przez płótno wyciskano w obu dłoniach. W słowniku języka polskiego pod redakcją Witolda Doroszewskiego znajdziemy określenie „ręce w małdrzyk”. Według jednej teorii oznacza to ułożenie dłoni podobne jak przy wyciskaniu serków, to dłonie złożone na krzyż, jednak nie wnętrzami do siebie, tylko tak, że jedna dłoń przykrywa wierzch drugiej. Według drugiego przekazu wyrażenie to nawiązuje do kształtu odmiennie wyrabianych małdrzyków: skrzyżowane dłonie ze złączonymi palcami przypominają serki odciskane w lnianych woreczkach – długie, stożkowate gomółki. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego sera.
Lista składników
250 g sera białego
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
4 łyżki cukru
¼ laski wanilii (alternatywnie może być jedno opakowanie cukru waniliowego i 2 łyżki cukru zwykłego)
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
cukier puder lub konfitura wedle uznania do dekoracji.
Materiały:
blender lub mikser
Czas wykonania:
20 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia białego sera lub twarogu, można się w tym celu wspomóc blenderem. Następnie dodajemy jajko, wanilię, cukier oraz stopione masło. Miksujemy z wykorzystaniem blendera lub miksera aż do uzyskania pulchnej masy. Na koniec delikatnie dodajemy mąką, mieszając łyżką aż do połączenia składników.

Krok 2
Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło klarowane, tak, żeby powstała równomierna warstwa pokrywająca całą patelnię.
Małdrzyki smażymy partiami, tworząc placki około 4 cm średnicy. Smarzymy je na jednej stronie aż do momentu jak będą zarumienione, następnie obracamy nad rguą stronę. Usmażone placki przekładamy do odsączenia na papierowym ręczniku.

Krok 3
Małdrzyki podajemy ciepłe, prosto z patelni, posypane cukrem pudrem lub z konfiturą.

Comments