Moskale
- Maciej Zając
- 5 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, kartofle, czy kapustę. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol. Są to placki owsiane, podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku. Na przednówku śpiewano o nim:
„[…] Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony (…)”.
Lista składników:
1 kg ugotowanych ziemniaków
500 g mąki
200 ml zsiadłego mleka (lub maślanka lub kefir lub jajko)
sól i pieprz
olej roślinny lub masło do smażenia
Materiały:
miska
słoik
Czas wykonania:
30 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie a następnie wyciskamy tworząc puree. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko (lub maślankę albo kefir), solimy oraz pieprzymy do smaku. Wyrabiamy ciasto i formujemy w placuszki.

Krok 3
Placuszki smażymy aż do zarumienienia się z każdej strony. Smacznego!

Comments