top of page

Moskale

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 5 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, kartofle, czy kapustę. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol. Są to placki owsiane, podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku. Na przednówku śpiewano o nim:

„[…] Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony (…)”.



Lista składników:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 500 g mąki

  • 200 ml zsiadłego mleka (lub maślanka lub kefir lub jajko)

  • sól i pieprz

  • olej roślinny lub masło do smażenia

Materiały:

  • miska

  • słoik

Czas wykonania:

  • 30 minut

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1


Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie a następnie wyciskamy tworząc puree. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko (lub maślankę albo kefir), solimy oraz pieprzymy do smaku. Wyrabiamy ciasto i formujemy w placuszki.

Krok 3

Placuszki smażymy aż do zarumienienia się z każdej strony. Smacznego!


Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page