Pasta Liptauer
- Maciej Zając
- 28 paź 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Od lat 90-tych XIX wieku w Krakowie przy sklepach delikatesowych funkcjonowały
tzw.:
„pokoje do śniadań”,
„lokale śniadankowe” lub odrębne
„handelki śniadankowe”,
czynne od godz. 8 do północy.
Najsłynniejszym „handelkiem śniadaniowym” był ten mieszczący się w Hawełce to tutaj podawano niezwykłe, wielkie, piramidalne kanapki, które czasem były smarowane aromatyczną pastą Liptauer. Liptauer czy inaczej zwana ser liptowski to serowa pasta, którą robi się z bryndzy, białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszanin z dodatkiem m. in. papryki, anchois oraz przypraw w tym kminku i innych składników. Nazwa sugeruje, że pasta ta pochodzi z Liptowa, miejscowości na Słowacji. Jednakże
podobne pasty stosowane są w kuchni austriackiej, węgierskiej, północnych Włoch i bałkańskie.
Lista składników
250 gramów tłustej owczej bryndzy lub twarogu o zawartości tłuszczu minimum 20%;
100 gramów masła;
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%;
1 łyżka kaparów;
5-8 filecików anchois z oliwą;
1 łyżka musztardy (rodzaj wedle upodobań);
1 łyżka słodkiej papryki (mielonej);
1 lub ½ łyżeczki ostrej papryki (mielonej);
½ łyżeczki mielonego kminku;
świeży szczypiorek;
sól, pieprz do smaku;
Materiały:
mikser/blender
Czas wykonania:
20 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1: Połączyć składniki w blenderze
Pierwszym krokiem jest połączenie masła wraz z twarogiem lub bryndzą. Najwygodniej wykonać to za pomocą blendera lub miksera. Miksujemy tak długo, aż połączone składniki będą puszyste.

Krok 2: Pozostałe składniki
Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników do przygotowanego w pierwszym kroku masła z bryndzą/twarogiem. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać drobno pokrojonym świeżym szczypiorkiem.
Polecamy spróbować pasty z tradycyjnym chlebem prądnickim lub krakowskim


Comments