top of page

Pasta Liptauer

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 28 paź 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Od lat 90-tych XIX wieku w Krakowie przy sklepach delikatesowych funkcjonowały

tzw.:

„pokoje do śniadań”,

„lokale śniadankowe” lub odrębne

„handelki śniadankowe”,

czynne od godz. 8 do północy.

Najsłynniejszym „handelkiem śniadaniowym” był ten mieszczący się w Hawełce to tutaj podawano niezwykłe, wielkie, piramidalne kanapki, które czasem były smarowane aromatyczną pastą Liptauer. Liptauer czy inaczej zwana ser liptowski to serowa pasta, którą robi się z bryndzy, białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszanin z dodatkiem m. in. papryki, anchois oraz przypraw w tym kminku i innych składników. Nazwa sugeruje, że pasta ta pochodzi z Liptowa, miejscowości na Słowacji. Jednakże

podobne pasty stosowane są w kuchni austriackiej, węgierskiej, północnych Włoch i bałkańskie.

Lista składników

  • 250 gramów tłustej owczej bryndzy lub twarogu o zawartości tłuszczu minimum 20%;

  • 100 gramów masła;

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%;

  • 1 łyżka kaparów;

  • 5-8 filecików anchois z oliwą;

  • 1 łyżka musztardy (rodzaj wedle upodobań);

  • 1 łyżka słodkiej papryki (mielonej);

  • 1 lub ½ łyżeczki ostrej papryki (mielonej);

  • ½ łyżeczki mielonego kminku;

  • świeży szczypiorek;

  • sól, pieprz do smaku;

Materiały:

  • mikser/blender

Czas wykonania:

  • 20 minut

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1: Połączyć składniki w blenderze


Pierwszym krokiem jest połączenie masła wraz z twarogiem lub bryndzą. Najwygodniej wykonać to za pomocą blendera lub miksera. Miksujemy tak długo, aż połączone składniki będą puszyste.



Krok 2: Pozostałe składniki

Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników do przygotowanego w pierwszym kroku masła z bryndzą/twarogiem. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać drobno pokrojonym świeżym szczypiorkiem.

Polecamy spróbować pasty z tradycyjnym chlebem prądnickim lub krakowskim





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page