Smarowidło z gęsi
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Z powodu niezwykłych walorów krajobrazowych Warmii i Mazur oraz dużej ilości zbiorników wodnych, hodowla ptactwa wodnego, w tym przede wszystkim gęsi i kaczek, była obecna już od dawnych czasów.
Według tradycji biskup Ignacy Krasicki, podczas swojego przyjęcia kazał podać różnego rodzaje mięsa w tym też i gęś starogardzką. Zwyczaj ten rozprzestrzenił się wśród innych warstw społecznych Warmii i od tego czasu w trakcie ludowych biesiad i uczt, nie mogło zabraknąć potraw z gęsiny.
Gospodynie z Warmii i Mazur wykorzystywały gęsinę w swojej kuchni na róźne sposoby, pieczone ją w całości, wędziły piersi, nadziewały piersi, przygotowywały polewkę na bazie krwi (czernina). W kuchni najcenniejszymi elementami z gęsi były tuszki oraz tłuszcz tzw. sadełkowy (zapasowy z jamy ciała), z którego można było wyrobić smalec. Był on szczególnie ceniony za walory smakowe, wartości odżywcze i dietetyczne
Na gęsim smalcu można był piec, smażyć i gotować. Świetnie sprawdzał się też w konserwacji mięsa. Wraz z gęsimi skwarkami stanowił wyśmienity dodatek lub omastę do kartofli pocętych w grube plastry.
Czym jest smarowidło z gęsi?
Jest to nic innego jak gęsi smalec z kawałkami mięsa gęsiego z odpowiednio dobranymi przyprawami i cebulą. Na przekroju widoczne są włókna i skwarki mięsa. Konsystencja jest miękka i płynna w warunkach temperatury pokojowej. Jest związane z tym, że gęsi tłuszcz ma niską krzepliwość i zwarta konsystencja pojawia się dopiero od temperatury otoczenia oscylującej o w około 10ºC.
Lista składników:
pierś z kaczki
1 łyżeczka pieprzu
gruboziarnista sól
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina- najlepiej słodkiego
gałązka rozmarynu
500 g smalcu
gałka muszkatołowa
mieszanka pieprzu lub pieprz czarny
Materiały:
naczynie do marynaty
garnek z grubym dnem
Czas wykonania:
4 godziny +24 godziny marynowania
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Pierś z gęsi smatujemy pieprzem, solą oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Kładziemy w naczyniu i polewamy winem oraz gałązką rozmarynu. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w lodówce na noc.

Krok 2
W garnku umieszczamy smalec, wkładamy gęś oraz zalewamy marynatą z naczynia. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu gdy mięso będzie bardzo delikatne- wręcz rozpadające się. Czas może zależeć od mięsa, nam zajęło to 3 godziny. Mięso studzimy i rozrywamy na włókna. Dodajemy przyprawy do smaku. I smarowidło gotowe. Smacznego!

Comments