top of page

Smarowidło z gęsi

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Z powodu niezwykłych walorów krajobrazowych Warmii i Mazur oraz dużej ilości zbiorników wodnych, hodowla ptactwa wodnego, w tym przede wszystkim gęsi i kaczek, była obecna już od dawnych czasów.

Według tradycji biskup Ignacy Krasicki, podczas swojego przyjęcia kazał podać różnego rodzaje mięsa w tym też i gęś starogardzką. Zwyczaj ten rozprzestrzenił się wśród innych warstw społecznych Warmii i od tego czasu w trakcie ludowych biesiad i uczt, nie mogło zabraknąć potraw z gęsiny. 


Gospodynie z Warmii i Mazur wykorzystywały gęsinę w swojej kuchni na róźne sposoby, pieczone ją w całości, wędziły piersi, nadziewały piersi, przygotowywały polewkę na bazie krwi (czernina). W kuchni najcenniejszymi elementami z gęsi były tuszki oraz tłuszcz tzw. sadełkowy (zapasowy z jamy ciała), z którego można było wyrobić smalec. Był on szczególnie ceniony za walory smakowe, wartości odżywcze i dietetyczne  

Na gęsim smalcu można był piec, smażyć i gotować. Świetnie sprawdzał się też w konserwacji mięsa. Wraz z gęsimi skwarkami stanowił wyśmienity dodatek lub omastę do kartofli pocętych w grube plastry.

Czym jest smarowidło z gęsi?

Jest to nic innego jak gęsi smalec z kawałkami mięsa gęsiego z odpowiednio dobranymi przyprawami i cebulą. Na przekroju widoczne są włókna i skwarki mięsa. Konsystencja jest miękka i płynna w warunkach temperatury pokojowej. Jest związane z tym, że gęsi tłuszcz ma niską krzepliwość i zwarta konsystencja pojawia się dopiero od temperatury otoczenia oscylującej o w około 10ºC.

Lista składników:

  • pierś z kaczki

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • gruboziarnista sól

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 ml białego wina- najlepiej słodkiego

  • gałązka rozmarynu

  • 500 g smalcu

  • gałka muszkatołowa

  • mieszanka pieprzu lub pieprz czarny

Materiały:

  • naczynie do marynaty

  • garnek z grubym dnem

Czas wykonania:

  • 4 godziny +24 godziny marynowania

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1


Pierś z gęsi smatujemy pieprzem, solą oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Kładziemy w naczyniu i polewamy winem oraz gałązką rozmarynu. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w lodówce na noc.



Krok 2

W garnku umieszczamy smalec, wkładamy gęś oraz zalewamy marynatą z naczynia. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu gdy mięso będzie bardzo delikatne- wręcz rozpadające się. Czas może zależeć od mięsa, nam zajęło to 3 godziny. Mięso studzimy i rozrywamy na włókna. Dodajemy przyprawy do smaku. I smarowidło gotowe. Smacznego!



Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page