top of page

Pączki Krakowskie

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 1 paź 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Dynamiczny rozwój cukiernictwa w tym mieście nastąpił z końcem osiemnastego wieku, gdy powstała technologia wyrobu cukru z buraków. W pierwszej połowie dziewiętnastego wieku cukiernictwem w Krakowie rządzili w znacznej mierze emigranci z Szwajcarii, Włoch i Niemiec. Cukiernictwo dało początek powstawaniu kawiarni w Krakowie, które potem zasłynęły na cały świat. Najpierw słynne było „Maurizio”, potem „Michalik” i „Noworolski”.



Miejscem, gdzie Krakowianie także się spotykali były cukiernie i kawiarnie, będące przede wszystkim oznaką rozwoju cywilizacyjnego. Miały one spory i trwały wpływ na obyczajowość oraz kulturę życia codziennego.

Gdy zaczęły powstawać kawiarnie czy cukiernie, to otworzyły się nowe możliwości spędzenia czasu poza domem, bądź to w towarzystwie, bądź samemu. Do najsłynniejszych tego typu miejsc należały lokale Wielandów, Cypcerów, Bendów, Redolfiego, Mauriziego, Cortesiego, Michalika czy Wiktora.

Jedną z najsłynniejszych krakowskich cukierni była ta założona przez Parysa Maurizo i prowadzona później przez jego potomków. To tutaj można była zasmakować najlepszych w Krakowie słodyczy w tym:.

„pączków nadziewanych konfiturą z róży usmażonych krakowską metodą na rumiany kolor, z obrączką i posypanych cukrem pudrem”.


Lista składników

  • 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki

  • 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml

  • 4 żółtka

  • 40 g cukru - około 3 pełne łyżki

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

  • 50g masła

  • sól

  • alternatywnie 2 łyżki spirytusu lub rumu

  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

  • konfitura z róży do nadziewania

Materiały:

  • duża miska

  • duży garnek

  • rękaw cukierniczy (do nadziewania pączków, opcjonalnie)

  • stolnica/blat

  • termometr cukierniczy (opcjonalnie)

Czas wykonania:

  • 1 godzina do 1 godziny 45 minut (w zależności od czasu rośnięcia)

Poziom trudności:

  • średni


Krok 1: Zaczyn


Pierwszym krokiem jest przygotowanie tzw. zaczynu. Z przygotowanych składników na ciasto do miski włóż łyżkę mąki, cukru oraz trzy łyżki mleka (ciepłego) oraz 25 gram drożdży. Całość należy dokładnie zamieszać a następnie przykryć gazą i odstawić na 15 minut, najlepiej w ciepłe miejsce. Prawidłowo przygotowany zaczyn spieni się i urośnie.



Krok 2: Ciasto

Gdy nasz zaczyn już urósł umieść w misce: mąkę, szczyptę soli, żółtka, 50 gram roztopionego i ostudzonego masła, pozostały cukier. Do zawartości miski należy także dodać ciepłe mleko, oraz, opcjonalnie, spirytus. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać oraz wyrobić, można do tego wykorzystać mikser lub pracę własnych rąk. Ciasto powinno się wyrabiać co najmniej 5 minut. Po zakończeniu wyrabiania ciasto powinno mieć lepką, luźną konsystencję. Przygotowane ciasto należy zostawić do wyrośnięcia- około godzinę.


Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na grubość około 3 cm na blacie lekko oprószonym mąką. Następnie przechodzimy do etapu wycinania pączków. Można do tego wykorzystać dużą szklankę lub kubek. Wycięte pączki należy przekładać na deskę. Przygotowane w ten sposób pączki należy przykryć wilgotną gazą i odstawić na 30 minut.





Krok 3: Smażenie

Przygotuj sobie garnek i umieść w nim olej do temperatury około 180 stopni- olej jest gotowy jeśli po wrzuceniu do niego kawałka ciasta kawałek ten wypłynie.


Delikatnie umieszczaj pączki w garnku, smażąc je około 3 minuty na każdej stronie, następnie odłów je za pomocą łyżki/łyżki cedzakowej i umieść na talerzu wyłożonym papierem w celu odsączenia tłuszczu.


Usmażone pączki można posmarować lub wypełnić marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego.

I gotowe, pączki po krakowsku!







Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page