top of page

Warmińska zupa rybna

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Ryb na obszarze południowej Warmii nie brakowało, jednak mieszkańcy mogli je łowić bez ograniczeń tylko do początku XX wieku. Zgodnie z późniejszymi regulacjami prawnymi dostęp do tego popularnego pożywienia usiłowali ograniczyć właściciele prywatnych jezior lub dzierżawcy, jednak dość powszechnie ignorowano zakazy – i dostarczaniem ryb zajęli się kłusownicy. Szczególnie cenione gatunki wędzono. Takim sposobem utrwalano sieje oraz węgorze Ryby wędzono dymem z jałowca i drzew liściastych, metodą na zimno. Ryby do bezpośredniego spożycia przede wszystkim smażono na patelni. Rzadko na smalcu lub maśle – przede wszystkim na oleju. Nadwyżkę ryb konserwowano poprzez zamarynowanie w lekkiej zalewie octowej – przede wszystkim karasie, kupne śledzie i karpie. Mniejsze rybki gorszych  gatunków używane były do ugotowania pysznej zupy rybnej. Przy bardziej odświętnych okazjach z mniejszych rybek powstawał aromatyczny bulion, a do zupy dodawano wędzone lub ugotowane kawałki filetów bardziej szlachetnych gatunków ryb.



Lista składników:

  • 2 litry wody

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka (korzeń i natka)

  • 1 cebula

  • 1/4 selera

  • 1/4 pora

  • 1/2 szklanki białego wina

  • ziele angielskie

  • 2 dzwonka z karpia

  • 100 ml soku pomidorowego

  • 1/2 cytryny

  • sól

  • pieprz

  • kminek

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 2 godziny

Poziom trudności:

  • łątwy

Krok 1


Włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy je z wywaru i kroimy na kawałki.

Krok 2

Do wywaru dodajemy wino, rybę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wkładamy też wyjęte i poszatkowane warzywa. Gotujemy przez 15 minut a następnie dodajemy sok pomidorowy. Zupa jest gotowa, ale warto ją zostawić jeszcze na około 2-3 godziny żeby wszystkie smaki się dobrze zmieszały.


Comentários


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page