Warmińska zupa rybna
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Ryb na obszarze południowej Warmii nie brakowało, jednak mieszkańcy mogli je łowić bez ograniczeń tylko do początku XX wieku. Zgodnie z późniejszymi regulacjami prawnymi dostęp do tego popularnego pożywienia usiłowali ograniczyć właściciele prywatnych jezior lub dzierżawcy, jednak dość powszechnie ignorowano zakazy – i dostarczaniem ryb zajęli się kłusownicy. Szczególnie cenione gatunki wędzono. Takim sposobem utrwalano sieje oraz węgorze Ryby wędzono dymem z jałowca i drzew liściastych, metodą na zimno. Ryby do bezpośredniego spożycia przede wszystkim smażono na patelni. Rzadko na smalcu lub maśle – przede wszystkim na oleju. Nadwyżkę ryb konserwowano poprzez zamarynowanie w lekkiej zalewie octowej – przede wszystkim karasie, kupne śledzie i karpie. Mniejsze rybki gorszych gatunków używane były do ugotowania pysznej zupy rybnej. Przy bardziej odświętnych okazjach z mniejszych rybek powstawał aromatyczny bulion, a do zupy dodawano wędzone lub ugotowane kawałki filetów bardziej szlachetnych gatunków ryb.
Lista składników:
2 litry wody
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń i natka)
1 cebula
1/4 selera
1/4 pora
1/2 szklanki białego wina
ziele angielskie
2 dzwonka z karpia
100 ml soku pomidorowego
1/2 cytryny
sól
pieprz
kminek
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
łątwy
Krok 1
Włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy je z wywaru i kroimy na kawałki.

Krok 2
Do wywaru dodajemy wino, rybę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wkładamy też wyjęte i poszatkowane warzywa. Gotujemy przez 15 minut a następnie dodajemy sok pomidorowy. Zupa jest gotowa, ale warto ją zostawić jeszcze na około 2-3 godziny żeby wszystkie smaki się dobrze zmieszały.

Comentários