Zupa scypa
- Maciej Zając
- 5 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad rodem z kuchni górali podhalańskich to zasmakuj się w prostej zupie „scypa”. Jest to tradycyjne danie, które jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Można rzec, że to mało znany, niezwykły skarb kulinarny. Dawniej była to zupa ubogich, ponieważ przygotowuje się ją z prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Jej smak zachwyci wasze kubki smakowe i sprawi, że będziecie częściej do niej wracać.
Lista składników:
2 litry mleka
1 litr wody
1/2 kapusty
500 g ziemniaków
3 łyżki masła
2 łyżeczki soli
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
1 godzina 30 minut
Poziom trudności:
łatwy
Krok 1
Szatkujemy grubo kapustę i wkładamy do garnka. Wlewamy połowę mleka oraz wodę. Gotujemy.

Krok 2
Kiedy zupa zacznie wrzeć dodajemy pozostałe mleko i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodajemy masło oraz doprawiamy solą.
W tym samym czasie gotujemy osobno w osolonej wodzie pokrojone drobno ziemniaki. Zupę podajemy razem z ziemniakami, możemy dodać także podsmażoną kiełbasę. Smacznego!

Comentarios