top of page

Zupa scypa

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 5 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad rodem z kuchni górali podhalańskich to zasmakuj się w prostej zupie „scypa”. Jest to tradycyjne danie, które jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Można rzec, że to mało znany, niezwykły skarb kulinarny. Dawniej była to zupa ubogich, ponieważ przygotowuje się ją z prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Jej smak zachwyci wasze kubki smakowe i sprawi, że będziecie częściej do niej wracać.



Lista składników:

  • 2 litry mleka

  • 1 litr wody

  • 1/2 kapusty

  • 500 g ziemniaków

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżeczki soli

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 1 godzina 30 minut

Poziom trudności:

  • łatwy

Krok 1

Szatkujemy grubo kapustę i wkładamy do garnka. Wlewamy połowę mleka oraz wodę. Gotujemy.



Krok 2

Kiedy zupa zacznie wrzeć dodajemy pozostałe mleko i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodajemy masło oraz doprawiamy solą.


W tym samym czasie gotujemy osobno w osolonej wodzie pokrojone drobno ziemniaki. Zupę podajemy razem z ziemniakami, możemy dodać także podsmażoną kiełbasę. Smacznego!





Comentarios


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page