top of page

Gęś pomorska pieczona

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 7 lis 2023
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą epoki nowożytnej. Natomiast prosperity produkcji nastąpiła w XIX wieku, kiedy to w Warszawie ok 3,5 mln żywych gęsi zmieniało właściciela. Trafiały one przede wszystkim do Prus na … własnych łapach, które, zabezpieczano przed zranieniami w oryginalny sposób. Gęsi kilkakrotnie przepędzano przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na ich łapach tworzyła się „bezpieczna” podeszwa ułatwiająca im daleką wędrówkę. Zabieg ten nazywano „podkuwaniem gęsi”.



Natomiast hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej (jest ona najstarsza na ziemiach polskich) czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Rasa pomorska wyróżnia się dużą zdrowotnością i odpornością na niekorzystne warunki środowiskowe. Może być ona hodowana w małych jak i dużych stadach.  Gęsinę na Pomorzu spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych.

O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią dawne  przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina”,  „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. W słowniku Władysałwa Kopalińskiego pod hasłem gęś pojawia się poniższy zapis:

„Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.

Pomorska gęś stała się też inspiracją dla powstania ogromnej już imprezy plenerowej „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, która odbywa się od 15 lat w miejscowości Swołowo. W trakcie jej trwania są prezentowane różne dania z gęsiny, organizowane są konkursy i pokazy kulinarne, mają miejsce występy zespołów muzycznych grup rekonstrukcyjnych.

Lista składników

  • 1 młoda gęś

  • sól

  • pieprz

  • suszony majeranek

  • 3 kwaśne jabłka

  • białko z 1 jajka

Materiały:

  • nici do mięsa

  • zamykane naczynie do pieczenia

Czas wykonania:

  • 4 godziny +24 godziny marynowania

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1

Gęś dokładnie myjemy, osuszamy. Możemy także odciąć nadmiar tłuszczu jeśli jest widoczny. Nacieramy całą gęś solą oraz pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz. Następnie nacieramy tylko wnętrze majerankiem. Odstawiamy w naczyniu do lodówki na kilka godzin jednak najlepiej dobę.


ree

Krok 2

Po upływie czasu obieramy jabłka i kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm. Mieszamy z przyprawami (majerankiem, solą i pieprzem). Faszerujemy wnętrze gęsi jabłkami i zaszywamy. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.

ree

Krok 3

Gęś umieszczamy w zamykanym naczyniu i wkładamy do piekarnika na następujący czas- 45 minut na każdy kilogram naszej gęsi. Podczas pieczenia raz na jakiś czas możemy polewać gęś wytopionym tłuszczem. I smacznego!


ree


Komentarze


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page