Kartoflanka po wschodnioprusku
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Jest to zupa ziemniaczana z widocznymi kawałkami wędzonki i kiełbasy. Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Kartofle, kartoflanka, plince, babka czy szare kluski kartoflane były podstawą pożywienia mieszkańców.
Mazurska kartoflanka wschodniopruska, to jedna z najpopularniejszych zup Warmii i Mazur. Można rozróżnić kartoflankę jasną i ciemną, w zależności od użytych dodatków. Podstawę zupy stanowią ziemniaki oraz włoszczyzna pochodzące z okolicznych upraw. Zupa sporządzana jest na wywarze przygotowywanym z wędzonego boczku oraz chudej kiełbasy, które pozyskiwane są z przydomowych wędzarni.
W celu przygotowania potrawy, pokrojoną w plasterki cebulę podsmaża się na smalcu. W tym czasie zalany wodą wędzony boczek, gotuje się przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaje się ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, podsmażoną cebulę, 5 ziarenek ziela angielskiego, mały liść laurowy oraz kiełbasę. Po ugotowaniu mięso należy wyjąć i pokroić w kostkę, a wywar przecedzić przez sito. Pokrojone mięso dodać do zupy i raz jeszcze zagotować. Kartoflanka doprawiana jest śmietaną, musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
Niegdyś głównym dodatkiem do kartoflanki była jedynie cebula, a pokrojoną na kawałki wędzonkę dodawano do potrawy podając ją tylko na specjalne okazje. Dawniej Mazurzy dodawali do zupy posiekaną kapustę kwaszoną, sporządzając tzw. „kwaśną kartoflankę”.
Lista składników:
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
seler
por
1 kg ziemniaków
700 g wędzonego boczku
800 g kiełbasy
500 g wędzonych żeberek
250 g kiszonej kapusty
2 cebule
natka pietruszki
łyżka musztardy
200 ml śmietany kwaśnej
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
smalec
Materiały:
garnek
patelnia
Czas wykonania:
1 godzina 30 minut
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania kiszonej kapusty. Następnie odcedzamy ją i kroimy. Kolejnym krokiem jest zeszklenie pokrojonej drobno cebulki. Boczek i żeberka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut.

Krok 2
Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w średniego rozmiaru kawałki włoszczyznę, ziemniaki, podsmażoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gotujemy przez godzinę aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy kiełbasę i boczek, kroimy na kawałki i dodajemy do odcedzonego wywaru.

Krok 3
Zupę ponownie gotujemy, zabielamy śmietanką, dodajemy musztardę, pieprz, sól. Smacznego!

Comentários