top of page

Polewka z ryb po kaszubsku

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

W kuchni kaszubskiej z racji bliskości Bałtyku kluczowe znaczenie miały ryby, które gotowano, pieczono, suszono czy wędzono konsumowano pod wieloma postaciami. Spożywano również wiele zup na bazie ryb, były to tzw. polewki a najsłynniejszą jest właśnie polewka po kaszubsku. Zupa ta jest  lekko zagęszczona, koloru kremowego, powinno być w niej widoczne żółtko jajka i kartofle.



Jest to jedna z  najprostszych zupy rybnych bo jest to połączenie rybnych filetów, śmietany żółtka, ziemniaków i octu. Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż kilkadziesiąt minut.

Oczywiście zupa ta może występować także w wersji z większą ilością składników co oczywiście wpłynie na czas i koszty jej przygotowania. Po wykonaniu zachwyca nie tylko smakiem, ale również rybnym aromatem.

Lista składników

  • włoszczyzna (dwie marchwie, dwie pietruszki, pół selera, por)

  • 1 kg ryb - dowolnie słodkowodnych LUB słonowodnych

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka mąki

  • 1 żółtko

  • sól

  • pieprz

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • ocet do smaku

  • koperek

Materiały:

  • garnek

Czas wykonania:

  • 2 godziny

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1


Gotujemy wywar z 2 litrami wody i całymi, obranymi warzywami oraz liściem laurowym. Po półtorej godziny dodajemy odrobinę octu oraz ryby (oczyszczone, pokrojone w średniej wielkości kawałki). Gotujemy aż mięso będzie miękkie.



Krok 2


Wyjmujemy warzywa z wywaru i kroimy na mniejsze fragment. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy jedno żółtko energicznie mieszając. Zupę posypujemy koperkiem i gotowe. Smacznego!







Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page