Polewka z ryb po kaszubsku
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
W kuchni kaszubskiej z racji bliskości Bałtyku kluczowe znaczenie miały ryby, które gotowano, pieczono, suszono czy wędzono konsumowano pod wieloma postaciami. Spożywano również wiele zup na bazie ryb, były to tzw. polewki a najsłynniejszą jest właśnie polewka po kaszubsku. Zupa ta jest lekko zagęszczona, koloru kremowego, powinno być w niej widoczne żółtko jajka i kartofle.
Jest to jedna z najprostszych zupy rybnych bo jest to połączenie rybnych filetów, śmietany żółtka, ziemniaków i octu. Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż kilkadziesiąt minut.
Oczywiście zupa ta może występować także w wersji z większą ilością składników co oczywiście wpłynie na czas i koszty jej przygotowania. Po wykonaniu zachwyca nie tylko smakiem, ale również rybnym aromatem.
Lista składników
włoszczyzna (dwie marchwie, dwie pietruszki, pół selera, por)
1 kg ryb - dowolnie słodkowodnych LUB słonowodnych
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 żółtko
sól
pieprz
1 szklanka śmietany 18%
ocet do smaku
koperek
Materiały:
garnek
Czas wykonania:
2 godziny
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Gotujemy wywar z 2 litrami wody i całymi, obranymi warzywami oraz liściem laurowym. Po półtorej godziny dodajemy odrobinę octu oraz ryby (oczyszczone, pokrojone w średniej wielkości kawałki). Gotujemy aż mięso będzie miękkie.

Krok 2
Wyjmujemy warzywa z wywaru i kroimy na mniejsze fragment. Do wywaru dodajemy śmietanę oraz mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy jedno żółtko energicznie mieszając. Zupę posypujemy koperkiem i gotowe. Smacznego!

Comments