Pikle Kociewskie
- Maciej Zając
- 6 lis 2023
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 gru 2023
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych już w 2008 roku, w kategorii „Warzywa i owoce” w województwie woj. Pomorskim. Przygotowywany był we wsi Lipy leżącej w powiecie kościerskim, w gminie Stara Kiszewa.
W gminie jest dużo użytków rolnych i leśnych. Jest to obszar bardzo bogaty krajobrazowo. Występują tu pagórki, równiny i doliny. Przez obszar ten przepływają rzeki Wda i Wierzyca oraz liczne drobne cieki, występują tu również liczne jeziora, mokradła, bagna i trzęsawiska. Jest to jeden z najbardziej malowniczych obszarów północnej Polski. Dodatkowo można tutaj zasmakować w ogórkowych piklach, które są na Pomorzu chętnie konsumowaną przystawką do obiadu i dań zimnych. Najlepsze do przyrządzenia pikli kociewskich są ogórki śremskie (jest to bardzo plenna odmian i świetnie nadaje się do konserwacji.
Można je przyrządzać z grzybkami, warzywami lub tylko w zalewie słodko-kwaśnej. W przedwojennym przepisie słój z ogórkami należy zalać mocnym octem przegotowanym wcześniej z liśćmi bobkowymi, pieprzem i… saletrą! Przez dwa kolejne dni, ocet ponownie trzeba przegotowywać, a po ostygnięciu zalewać nim ogórki. Po czterech tygodniach, ponownie trzeba przygotować taką zalewę i powtórzyć wyżej opisany trzy dniowy cykl . Jest to pracochłonny proces, ale za to pikle kociewskie mają wyborny i unikalny smak oraz aromat.
Lista składników:
ogórki gruntowe
ocet
liście bobkowe
pieprz
saletra
Materiały:
garnek
słoik
Czas wykonania:
1 tydzień
Poziom trudności:
średni
Krok 1
Przegotować ocet z liścmi, pieprzem oraz saletrą, następnie ułożyć ogórki w słoju i zalać ostudzoną zalewą. Powtarzać tę czynność co trzy dni. Następnie odstawić na 4 tygodnie. Smacznego!

Comments