top of page

Pikle Kociewskie

  • Zdjęcie autora: Maciej Zając
    Maciej Zając
  • 6 lis 2023
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 29 gru 2023

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych już w 2008 roku, w kategorii „Warzywa i owoce” w  województwie woj. Pomorskim. Przygotowywany był we wsi Lipy leżącej w powiecie kościerskim, w gminie Stara Kiszewa.



W gminie jest dużo użytków rolnych i leśnych. Jest to obszar bardzo bogaty krajobrazowo. Występują tu pagórki, równiny i doliny. Przez obszar ten przepływają rzeki Wda i Wierzyca oraz liczne drobne cieki, występują tu również liczne jeziora, mokradła, bagna i trzęsawiska. Jest to jeden z najbardziej malowniczych obszarów północnej Polski. Dodatkowo można tutaj zasmakować w ogórkowych piklach, które są na Pomorzu chętnie konsumowaną  przystawką do obiadu i dań zimnych. Najlepsze do przyrządzenia pikli kociewskich są ogórki śremskie (jest to bardzo plenna odmian i  świetnie nadaje się do konserwacji.

Można je przyrządzać z grzybkami, warzywami lub tylko w zalewie słodko-kwaśnej. W przedwojennym przepisie słój z ogórkami należy zalać mocnym octem przegotowanym wcześniej z liśćmi bobkowymi, pieprzem i… saletrą! Przez dwa kolejne dni, ocet ponownie trzeba przegotowywać, a po ostygnięciu zalewać nim ogórki. Po czterech tygodniach,  ponownie trzeba przygotować taką zalewę i powtórzyć wyżej opisany trzy dniowy cykl . Jest to pracochłonny proces, ale za to pikle kociewskie mają wyborny i unikalny smak oraz aromat.

Lista składników:

  • ogórki gruntowe

  • ocet

  • liście bobkowe

  • pieprz

  • saletra

Materiały:

  • garnek

  • słoik

Czas wykonania:

  • 1 tydzień

Poziom trudności:

  • średni

Krok 1


Przegotować ocet z liścmi, pieprzem oraz saletrą, następnie ułożyć ogórki w słoju i zalać ostudzoną zalewą. Powtarzać tę czynność co trzy dni. Następnie odstawić na 4 tygodnie. Smacznego!





Comments


02_znak_podstawowy_kolor_ciemne_tlo.png

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach "Programy Wsparcia Edukacji" moduł Edukacja Patriotyczna

©2023 Fundacja na Rzecz Nauki i Zdrowia "Manuskrypt"

bottom of page